За нова порция измамни съобщения, получени в електронните пощи на стотици български потребители, сигнализира вчера русенският интернет доставчик "Нетуоркс България". През последните седмици до множество имейли са разпратени спам съобщения, в които се казва, че съответната поща е била жертва на хакерска атака. И се иска откуп, за да ни "освободят".
 Това е типична Ransome (откуп) атака. Измамниците твърдят, че от месеци всички действия, предприети от потребителя, са следени, включително и чрез уебкамерата, както и че устройствата, от които е управлявана пощата, са заразени с вирус тип Троянски кон. Това позволява на хакера да прави каквото реши, дори без собственикът му да заподозре нещо. За да бъде "освободена" пощата, се иска откуп от 500 USD, които да бъдат преведени на биткойн-сметка, обясняват от русенския интернет оператор. 
Този тип имейли са измама, така не плащайте нищо, призовават от "Нетуоркс". Мошениците очевидно се опитват да използват страховете на хората, за да измъкнат някой долар. За разлика от атаките, осъществени преди година чрез вирусите Wanna Cry и Petya, този път реална заплаха за устройствата няма. Единственото, което трябва да се направи, е да се изтрие писмото от входящата поща, както и от кошчето на пощата.