Хирургът акад. Дамян Дамянов е носителят на тазгодишната награда на гилдията "Лекар на годината" 2018г, съобщи в петък председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той обяви носителите на отличието, които ще бъдат наградени на тържествена церемония в петък вечерта по повод Деня на българския лекар – 19 октомври, когато църквата почита СветиИван Рилски.

Медицинската гилдия избра Акад. Дамян Дамянов за престижния приз „Лекар на годината 2018“. Това стана ясно днес, на пресконференция, дадена от Български лекарски съюз в пресклуб БТА. Участници в пресконференцията бяха д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на съсловната организация и членове на УС на БЛС.

“Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Така представи лекарят на 2018 година“, обобщи приносът на Дамянов председателят на БЛС.

В категория "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, наградените тази година са двама - доц. д-р Мариета Кътева от болница Софиямед и доц. Иглика Михайлова от Университетската болница по онкология. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото, а доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.

В категория “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“, тази година наградените са осем човека. Първият е проф. Драган Бобев, доайен в детската онкохематология. Вторият избран за награждаване е хирургътпроф. Иван Гаврилов, ангажиран в цялата си професионална и научна дейност с едно от най-социално значимите заболявания - ракът на млечната жлеза. Следващия избор на медицинското съсловие е проф. Захари Захариев от университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив, който се занимава с диагностиката и лечението на епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания.

Отличие в тази категория получи и водещият специалист по уши, нос и гъло проф. Иван Ценев. В същата категория бе отличена и проф. Виолета Димитрова, трансплантолог от Александровска болница.

Доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ Майчин дом, която работи по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика също получи отличие в тази категория.

Доц. Евелина Пазванска от IV МБАЛ получи отличие за принос в развитието на анестезиологията и интензивното лечение. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, участва в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската ѝ работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, началник на клиниката по имунология в УМБАЛ Александровска е следващия медик, който съсловието е отличило за особен принос в медицината. Изследователската активност на проф. Наумова е свързана със значими научно-приложни изследвания на имунологичната наука и практика.

В категория “Мениджър на годината“ призът е за директорът на “Пирогов“ проф. Асен Балтов.

“Управлението на голяма и сложна структура, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може на пръв поглед да изглежда само приятна, но всъщност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките ѝ недостатъци, стратегически и дългосрочен поглед, управленски и лидерски капацитет и не на последно място баланс на чисто човешки качества“, каза председателят на БЛС д-р Маджаров при представянето на Балтов.

В категория “Ти си нашето бъдеще“ - наградата за младите медицински надежди на България, отличените са петима. Това са д-р Веселин Попов специализант в Клиника по Лъчелечение към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, д-р Мирослав Ангелов от УМБАЛ “Св. Анна“, д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, д-р Атанас Славов, общопрактикуващ лекар в Стара Загора, д-р Петя Чавеева - акушер-гинеколог в САГБАЛ “Д-р Щерев“.

За “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ са наградени д-р Георги Кръстев главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив, бивш председател на същата колегия и д-р Антон Въжаров, главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.