Жителят на Димитровград Паско Запрянов е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“. 53-годишният димитровградчанин „понесъл дискриминация“ на 11 април тази година. По думите му той „проучвал книги на местни автори“ в отдел „Краезнание“, но оттам настояли да заплати редовната такса от 10 лева, за да му издадат валидна читателска карта. Той обаче бил безработен. Поискали му да докаже това с документ от Бюрото по труда, но Паско нямал регистрационна карта. И се наложило да плати 10-те лева. В резултат на всичко това се почувствал дискриминиран. 
Кое точно е накарало човека от Димитровград да се почувства с накърнени човешки права, не е много ясно. Ясно е само, че възмутен от „несправедливостта“ към него, той настоява да се премахнат въведените в РБ по-ниски цени за читателски карти за ученици, пенсионери, инвалиди и безработни. И така излиза, че след като Паско е бил дискриминиран, тъй като в РБ не са му повярвали на устното твърдение, че е безработен, той пък ще иска всички да си плащат еднакво - по 10 лева. Като самия Паско Запрянов.
Вчера се събра Обществената комисия за развитие на библиотечно-информационното обслужване с председател Васил Пенчев, за да даде становище по въпроса, който от антидискриминационната комисия задават на председателя на Общинския съвет Христо Белоев: дали издаването на читателска карта от русенската библиотека е специализирана услуга. Не, това не е специализирана услуга по закона, цитиран от Паско Запрянов, реши комисията. А е основна библиотечна услуга, която се формира според правилника на РБ. 
Пет човека вчера отделиха от времето си, за да констатират очевидното. Предстои председателят на ОбС да състави свой отговор до КЗД въз основа на вчерашния и да го изпрати. След това ще заседава КЗД. Дано с това русенският „казус“ да се изчерпи. 
Защото само един бегъл преглед на публикациите в интернет сочи, че жалбата на Паско Запрянов срещу русенската библиотека не само не е прецедент, а е скромен елемент във върволицата съдебни дела, които човекът води методично. Очевидно изтощена от такива заяждания на дребно и на едро, през 2016 г. димитровградската библиотека го обявява за „персона нон грата“. А още през ноември 2014 г. сайтът parvomay.net излиза със заглавие „Кошмарът на Темида: Съд до дупка за съдии и чиновници“. Там се посочва, че роденият през 1965 г. Паско З. е завършил Спортното училище в Хасково със специалност „Борба класически стил“, по-късно се дипломира в Пловдив като инженер агроном. „Работил е като агроном, председател и ликвидатор на земеделска кооперация. В момента е безработен, изхранва се с инцидентни назначения. И води множество дела, най-вече срещу съдии. Съдил е общината в Димитровград, Националната агенция по приходите, прокуратурата и дори съдебен изпълнител. Превърнал се е в истински кошмар за Темида в Хасковско“. 
От други публикации става ясно, че Паско З. „е известен сред магистратите като Страшилището на общините, защото за последната година е завел десетки дела срещу общински наредби в цяла Южна България. Заради Паско Запрянов бяха отменени текстовете за такси в кърджалийската библиотека и за билетите на градския басейн. Юристи смятат, че атакуването на подзаконови нормативни актове се е превърнало в добре печеливш бизнес. Между 500 и 800 лева е печалбата от спечелено дело. Парите се плащат от общините като разноски по делото, направени от печелившата страна“. През ноември 2016 г. Хасковският административен съд присъжда 1230 лв. разноски по делото, заведено от Паско З. срещу ОбС заради таксите на услугите в библиотеката. 
Запознати твърдят, че напоследък мъжът се е ориентирал предимно към библиотеки. Вече били пропищели колегите на русенци от Асеновград, Пловдив, Габрово, Велико Търново. Впрочем не навсякъде той успява да си „изкара“ очакваната сума.  
Аналогична предприемчивост беше хвърлила в паника русенските читалища преди известно време. Някакви хора обикаляха културните институти и искаха различни справки. След това или не си търсеха справките, или не отговаряха на позвънявания от читалищата. И завеждаха дела по закона за достъп до обществена информация - за отказ.