Получих едно голямо извинение от всички подред в Европейската народна партия /ЕНП/ за това, че прибързаха с коментарите си за убийството на Виктория Маринова. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Борисов подчерта, че България е очернена на базата на фалшиви новини и публикации. „Ние не бяхме в хипотезата нито на Малта, нито на Словакия /където бяха убити разследващи журналисти – бел.ред./. Благодарих на канцлерката Ангела Меркел за действията на германската полиция“, която бързо залови заподозрения за убийството Северин Красимиров, каза още българският премиер.

За трусовете в „Обединените патриоти“

Премиерът Бойко Борисов е провел разговори с лидерите на коалицията „Обединени патриоти“. Той заяви, че споровете в тази коалиция са се превърнали в ежедневие и не намира за интересно да ги коментира. В същото време премиерът припомни, че има коалиционно споразумение, в което ясно е написано какво трябва да бъде свършено в рамките на 4-годишния мандат.

„В коалицията „Обединени патриоти“ си имат свои правила, за които аз нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа да се информирам. Отделно от това преди няколко дена, в петък, Волен Сидеров беше с Николай Бареков в Министерски съвет. Днес след заседанието на МС говорих с вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов по темите, които имаме какво да правим заедно. От тук нататък техните спорове станаха толкова ежедневни, че не намирам дори за интересно да ги коментирам“, каза Борисов.

За изгонването на руски дипломати

На въпрос дали ще бъдат изгонени руски дипломати от София, премиерът Борисов заяви: „Ние работим много активно, много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби. Когато има подобни деяния с разобличаване, с кибератаки, с подобни действия, ние много внимателно ги наблюдаваме. Ако си спомняте, на няколко пъти, включително преди европредседателството, кибератаките бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, накарах, колкото и смешно да звучи, да бъдат изключени от контактите машините, за да предотвратим такъв набег. При нас никога не е стояла разликата да избираме между едни или други“

Борисов добави, че евроатлантическата ни ориентация и работата с евроатлантическите служби е била на 100%. „Това, че сме бдителни и работим активно е факт“, каза той.

„В същото време се опитваме да направим доста по-прагматични нашите отношения в сферата на бизнеса между България и Русия, имайки предвид газовия ни хъб, имайки предвид туризма, имайки предвид стокооборотите, които се вдигнаха с 14-20%“, припомни премиерът.

Премиерът посочи, че е прочел това, което е казал Цветан Цветанов във връзка с възможното изгонване на руски дипломати от България. „Решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред", подчерта Борисов и добави: "Повтарям, много внимателно и с пълния обем енергия на службите работим по всеки един сигнал по тези всички въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства и свидетелства. Но е факт, че има влизания в България на различни хора, които евроатлантическите служби ги наблюдават. Работим по тях в пълна координация с евроатлантическите служби“.

Борисов за Брекзит

Ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на работна вечеря във формат ЕС-27, на която ще се обсъди напредъка по преговорите между ЕС и Великобритания.

Премиерът посочи, че английските служби са изключително добри в сферата на сигурността и даде за пример борбата с контрабандата, тероризма и организираната престъпност. Той изрази надежда да не се стига до сценарий, при който Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение.

„Изключително важно е за българските граждани, които живеят във Великобритания и за английските граждани, които живеят в България, да намерим възможно най-добрия изход за всички. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа “, каза Борисов.