Изграждането на важен надлез и отварянето на запустял от години подлез стартира официално с традиционните първа копка и менче вода вчера. 
Надлезът ще минава над бул. "България" с цел да осигури безопасна и удобна пешеходна връзка между кварталите "Родина" и "Чародейка". Всъщност подготовката за строителните дейности започнаха още миналия месец с разчистването на ската, за което "Утро" своевременно съобщи. Предвидено е да се изгради покрит остъклен мост с ширина 2,5 метра. Пешеходният мост ще осигури удобната връзка в района между улиците „Кадин мост“ и „Опълченска“. Така денонощно натовареният булевард „България“, който в момента откъсва квартал „Чародейка“ от „Родина“ и центъра, вече няма да е пречка. 
Хоризонталната част на конструкцията ще е от метал, а вертикалните опори - от стоманобетон. Ще има стълбища и асансьор за хора с увреждания и детски колички. Пространствата от двете страни на надлеза ще бъдат благоустроени и озеленени, а през нощта да има ефектно осветление.
Строителните дейности са част от втория етап на големия транспортен проект на общината по оперативна програма „Региони в растеж“. Изграждането на пешеходния надлез ще струва 1 142 128 лева, като се очаква съоръжението да е готово август догодина. 
Тогава трябва да заработи и изоставеният пешеходен подлез при Математическата гимназия, който е изграден на етап груб строеж преди много години, а сега ще бъде довършен. 
Целият подлез трябва да се приведе в отговарящ на съвременните изисквания вид и да се даде възможност за безопасно, удобно и сигурно пресичане на хората. Ще бъдат изградени два асансьора, ще има и видеонаблюдение. Надявам се тук да не се повтарят случаите на вандализъм, на които сме били свидетели, каза зам.-кметът Димитър Наков.
Реконструкцията на пешеходния тунел се реализира със средства по втория етап на проекта за интегрирана система за градски транспорт.