„Искаме доходи, които ни осигуряват достоен живот“, „Справедливост за пенсионерите“, „Пенсионерите са граждани с достойнство, а не електорат, който може да се купува“. Това е изписано на част от плакатите, които носеха днес пенсионерски организации, излезли на протест пред сградата на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Те настояват от 1.07.2019 г. да се индексират всички пенсии за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 година. Друго тяхно искане е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст (ОСВ) от 01.01.2019 г. да възлезе на 55% от минималната работна заплата, установена за същата година. Протестът е обвързан и с пенсиите за инвалидност, както и с очакване да се приеме закон за възрастните хора.

Васил Върбанов, който е зам.-председател на Съюза за офицерите и сержантите от запаса и резерва като председател на инициативния комитет приветства с добре дошли на националния митинг-протест на пенсионерите. Той каза, че в протеста участват представители на военно патриотични, обществени и пенсионерски организации от цялата страна. Върбанов припомни, че през месец май тази година инициативният комитет от представители на пенсионерски организации подготви петиция с подписка и декларация, подписана от 19 организации с искания, които били изпратени до председателя на НС с копия до президента, председателя на МС и омбудсмана. Той прочете 5-те искания в нея. Сред тях и това да се приеме закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от населението на България.

В срок от три месеца, по думите му, трябвало да получат отговор каквото решение е взето по тези искания, но такова все още няма.

Основните искания на протеста - това са преизчисление на пенсиите на българските пенсионери и приемане закон за възрастните хора, обясни Венелин Новаков, който е национален координатор на "Социална солидарност".