До края на седмицата Законът за хората с уврежданията ще бъде внесен в Народното събрание. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, след като текстовете са одобрени на днешното заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

Проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен, след направените поправки, уточни министърът пред медиите. За изпълнението на дейностите в Бюджет 2019 са предвидени 486 млн. лева. С парите ще се изгражда достъпна среда, за средства след индивидуална оценка на хората с увреждания, както и за работодателите, които ще са задължени да наемат определена квота, посочи Петков.

Министърът съобщи, че се работи и по законопроект за социалните помощи. Текстовете са качени на сайта на министерството и тече 30-дневен срок за препоръки и корекции, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се и този закон да бъде приет от парламента до края на годината.

По отношение на проведените протести пред Министерски съвет, Петков лаконично отговори, че с пенсионерските организации са в непрекъснат дебат, последната среща е била преди 2 седмици. „Кабинетът изпълнява ангажиментите си и от юли ще има отново индексация на пенсиите. За корекцията са предвидени 10 млрд. лева, като от следващата година ще бъде променен таванът на пенсиите“, припомни министърът.