За втора поредна година Русе се включва в най-големия хакатон в света - International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на НАСА и тази година ще обхване едновременно около 200 града по цял свят. Състезанието ще се проведе на 20-21 октомври в Русенския университет. Откриването е в събота от 10 часа в зала 2Г.204 ("Сименс"), а регистрацията започва час по-рано пред същата зала.
Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите. В рамките на 2 дни хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, индивидуално или в екип, ще имат възможността да предлагат иновативни решения на актуални проблеми в съответните области. Тази година предизвикателствата, обявени от НАСА, са свързани както с подобряване на живота на Земята, така и с изследване на космоса. Екипите избират предизвикателство и представят проект, който решава определен проблем в дадената област.
Желаещите да участват трябва да се регистрират в официалния сайт на събитието на адрес: https://2018.spaceappschallenge.org/locations/ruse/. Всеки участник се регистрира индивидуално, а в деня на откриването от NASA ще активират възможността за създаване на отбори.                                  У