Подкрепена от над 2000 души подписка с искания местната власт да вземе мерки в зоните за спорт и отдих заради убийството на тв водещата Виктория Маринова, бе внесена вчера в община Русе. Повдигнатите в нея въпроси ще бъдат обсъдени на следващото заседание на общинския съвет.
Подписката бе организирана веднага след безпрецедентната трагедия от сдружение „Runners of Ruse“ /“Бегачите на Русе“/, което всяка седмица организира бягания за здраве. Поставените искания са  три. Първото е да се монтира видеонаблюдение поне на входно-изходните точки на всички паркове, алеи и места, които се използват за спорт и отдих. Второто - да има полицейско присъствие и служители на общинското охранително звено КООРС в парковете и всички използвани за спорт места до 22 часа в периода април-септември и до 20 часа от октомври до март. Третото настояване е за активни действия и охрана от представителите на охранителна полиция и/или КООРС в парковете, алеите и местата, които се използват за спорт и отдих, като се следи за агресивно, непристойно поведение на граждани, както и за възпрепятстването на свободното движение на хора от хора, животни и автомобили. 
След потресаващата смърт на Виктория мнозина са притеснени за сигурността си и си дават сметка колко невидими заплахи може да има дори в едно наглед спокойно и безопасно място като градския парк и околностите му.
„Доста хора споделиха огромното си безпокойство, сами виждате, че проблемът е подкрепен абсолютно по самоинициатива от над 2000 души, което показва загрижеността и безпокойството на хората и желанието им те да променят тази градска среда в посока да възвърнат спокойствието си“, споделиха Велизар Ташев и Деян Герасимов от „Runners of Ruse“.
Денка Абрашева, която спортува активно и редовно бяга на дълги разстояния, признава, че се притеснява да го прави вече в тъмната част на деня. Затова иска видеонаблюдение в местата за отдих и спорт.
„Монтирането на камерата не би предотвратило престъпление, но за сметка на това би доста помогнало за бързото разкриване. Например, ако по кея имаше такива камери, извършителят можеше да бъде заловен в рамките на часове, а не да напусне страната и после да го гонят“, коментира тя.
От общината вече поеха ангажимент да поставят видеонаблюдение в зоната, където бе извършено убийството. Готовност за съдействие изрази и бившият съпруг на Виктория и собственик на „Нетуъркс-България“ Свилен Максимов. Това ще бъде и една от каузите на благотворителния концерт в памет на младата жена, който се организира от близките й и техни съмишленици около 40-ия ден от смъртта й с желание да се привлече колкото може повече публика в „Арена Монбат“.