Нова раса от „суперчовеци”, която постепенно ще унищожи останалата част от човечеството – за това е предупредил ученият Стивън Хокинг в последните месеци от живота си, съобщават световните агенции.

Ученият, който почина през март, остави поредица от статии, изразяващи притесненията му от последствията, които ще настъпят, ако генното инженерство продължи да се развива без регулации.

В последната си книга „Отговори на фундаменталните въпроси” професор Хокинг рисува хипотезата, според която е възможно в бъдеще богатите да започнат да променят своята ДНК и тази на децата си, за да създадат „суперчовеци”, които ще са по-интелигентни и ще живеят по-дълго.

Според учения дори законите за генното инженерство да бъдат променени, все пак ще се намират хора, готови да нарушават правилата в своя полза.

„След появата на суперчовеците, ще възникнат редица значителни политически проблеми с неподобрените хора, които няма да могат да се състезават с тях. Подразбира се, че те постепенно ще изчезнат или ще станат несъществени. Вместо това ще се появи раса от самосъздали се същества, които ще се самоусъвършенстват дори с по-голяма скорост”, пише Хокинг.

В друга статия ученият прогнозира, че в рамките на XXI век хората ще открият как да модифицират интелекта и инстинктите си, да подобряват паметта, устойчивостта на болести и продължителността на живот.

В подкрепа на твърденията си авторът на „Кратка история на времето” дава за пример „Криспър” – технология, която позволява на учените да променят или премахват „лошите” гени от ДНК, пише БГНЕС.