Много водачи са на мнение, че управлението на автомобил на мокър асфалт почти не се отличава от това на суха настилка. Статистиката обаче сочи точно обратното - броят на катастрофите в дъждовно време скача 2,5 пъти, а задръстванията се увеличават с около 30%. Това явно показва, че има нещо особено на мокрия път. Но дъждът никога не е бил повод за отказ от пътуване, трябва само да знаем някои правила, които да го направят безопасно. Ето какви са те според експерти, обобщени от сайта Аутомедиа.
Най-опасно е началото на дъжда
Първите 10 минути от валежа са най-опасни за шофьорите. Тогава по пътя има остатъци от масло, бензин, сажди и прах. Когато те се смесят с водата, става доста хлъзгаво - почти като на лед. След 10 минути дъждът измива асфалта и вече не е толкова хлъзгаво, затова шофьорите трябва да бъдат много внимателни особено в този период.
Увеличете дистанцията поне два пъти
Първото правило, след като завали, е увеличаване на дистанцията от движещото се отпред превозно средство. Оптималното разстояние е два пъти по-голямо от това при нормални условия на пътя, тъй като това дава повече време за реакция. Освен това, при мокра настилка спирачният път е поне два пъти по-голям.
Внимавайте за аквапланинг
Първоначално намалете скоростта, ведага щом започне да вали. Ако сте се движили със 110 км/ч, намалете до 90. Ако скоростта ви е била 70 км/ч, нека слезе до 50. Така ще имате повече време да реагирате в случай на опасност.
Освен това, при движение на мокър асфалт се появява голям риск от аквапланинг. Това се случва, когато гумата на автомобила не успее да отклони водата и под нея се образува воден джоб. Той буквално повдига колата, като сцеплението с пътя изчезва - все едно внезапно колата е стъпила на лед. В този случай спирането е невъзможно, а  въртенето на волана - напълно безполезно. Единственото, което помага, е естественото намаляване на скоростта. Воланът трябва да се държи здраво, да не се завива и да се махне крака от педала на газта. Ако намалите скоростта още при началото на дъжда, намалявате до голяма степен опасността от аквапланинг.
Включете фаровете вместо дневните светлини
Проверете дали са включени фаровете, а не само дневните светлини. Така ще ви виждат не само шофьорите, идващи срещу вас, но и тези зад вас, тъй като ще светнат и габаритите. Включете и задните светлини срещу мъгла, тъй като при силен дъжд габаритите може и да не бъдат забеляани. Погледнете колите пред вас и ако ги виждате лошо, то включете фаровете срещу мъгла. Ако видимостта е добра, оставете само габаритите.
Проверете си чистачките
Чистачките са много важни по време на дъжд и затова трябва да се погрижите за тяхното състояние по-рано. Ако все пак завали внезапно и не сте го направили, а самите те не чистят добре, спрете под навес или дърво. Изтрийте гумата на чистачките с чиста кърпа или мокра салфетка, преди да продължите пътя си. Иначе рискувате да карате известно време със замазани стъкла и силно намалена видимост, защото както на асфалта, така и на чистачите и стъклата полепва доста мръсотия от пътя. Съответно това намалява ефекта от работата им, така че обърнете им специално внимание.
Не подценявайте състоянието на гумите
Винаги отчитайте състоянието на гумите. Ако те са износени наполовина, тяхното сцепление също е наполовина по-малко. Затова и протекторите отстраняват два пъти по-малко вода и съответно при силен дъжд летните гуми са опасни. Рискът от аквапланинг е по-голям, така че просто намалете скоростта. По-добре да закъснееш за там, където си тръгнал, отколко изобщо да не стигнеш.
Изключете круиз-контрола
Ако пътувате на дъжд, най-добре е изобщо да не изполвате круиз-контрола - нито стандартния, нито адаптивния. Тези системи често допускат грешки заради капките дъжд и съответно не разбират кога трябва да намалят скоростта, например.