Насред отпускарския август, когато повечето българи отиват на море, русенският туризъм също отбелязва значителен пик, показват данните на националната статистика. Отседналите в местните хотели и други средства за подслон туристи са с 3300 повече, отколкото същия месец на предходната година, като ръстът е с близо 50 на сто. Броят на реализираните нощувки се увеличава с почти 7000, като тези на чужденци отбелязват ръст с цели 68 на сто. Подобни бяха и числата за предходните месеци юни и юли.
Трудно е да се каже на какво се дължи този впечатляващ ръст, тъй като през тези летни месеци в Русе не е имало някакви значителни събития, които да привлекат повече хора (като световното първенство по волейбол, което бе през септември). Може би значително нарасналите числа идват вследствие изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. 
През август в Русенско са отседнали 10 394 човека, горе долу колкото и през юли. Броят на чужденците е 4171 - с 1100 над миналогодишните. Реализираните от всички тях нощувки са 17 295, които носят приходи от 802 хиляди лева. 
Числата са малко по-ниски отколкото през юли, а в сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 250 хил. лева. Ръстът идва както от повечето туристи от България, така и от увеличения брой чужденци. Туристите от други държави са платили за нощувки 360 хил. лева, малко по-малко отколкото през предходния месец. Това са почти половината от всички приходи по това перо, което се дължи на факта, че те обикновено избират по-луксозните и по-скъпи хотели.
И през август на високо ниво остават предпочитанията към по-евтините места за настаняване с 1-2 звезди. В тях са реализирани 8543 нощувки или почти половината, от които са получени приходи в размер на 290 хил. лева. В петте четиризвездни хотела този месец са отседнали сравнително по-малко хора и в тях са реализирани 7986 нощувки. Поради по-високите си цени най-луксозните места за настаняване получават по-сериозен дял от приходите от нощувки - 360 хил. лева. 
През август в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 1876 лица, които за 2377 нощувки са донесли приходи от 150 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 49 хотела и други места за настанявяне в областта са средно по 1,66 на човек, при 1,72 за предходния месец, тоест туристите са оставали в Русе малко по-късо време. Запълняемостта на легловата база е към 29%.