Четири разновидности на една от най-известните змии - боа констриктор, иначе казано, боа удушвач, са настанени в аквариуми в новоизградения терариум в Екомузея. Имаме една почти черна, една боа албинос, като всичките четири са от специални развъдници и си имат паспорти с регистрации в Министерството на околната среда и водите. Това разказа уредникът в Екомузея Венцеслав Петков пред десетки младежи и гости, дошли специално за откриването на терариума. 
Експозиционното пространство за змиите, което е и тяхно уютно обиталище, е изградено със средства на Историческия музей. Искахме да го направим, тъй като сме убедени, че трябва да преобърнем представите на хората, че змиите са нещо лошо и зловещо, каза Петков.
Изграждането на терариума е своеобразно продължение на тази важна за специалистите в Екомузея тема, която те подеха преди няколко години, когато разходиха един царевичен смок албинос по русенските училища, за да покажат на децата, че змиите не са страшни. 
Екземплярите, които показваме тук, са едни от най-красивите, които могат да се видят в изкуствени условия. Нашите змии ще бъдат преводачът между науката и зооллозите и обикновените хора, които не знаят много за тези създания и поради това се страхуват от тях. Освен това ние тук показваме и защо змиите не са най-подходящите за домашен любимец създания, каза Петков, като посочи застиналите неподвижно студенокръвни. Така неподвижни те остават часове наред - когато децата видят това при нас, ще разберат, че змията не е онова живо същество, с което те могат да играят и да се забавляват у дома, добави уредникът. В терариума могат да се видят също пясъчна боа, зелен питон и, разбира се, самият царевичен смок, който леко е наддал под грижите на спецовете в Екомузея.
В терариума са осигурени максимално подходящите условия, при които змиите се чувстват отлично: температура от 28-29 градуса, която се следи от специални датчици, подово отопление на определени места, подходящо хранене с плъхове, отглеждани за целта в развъдници. В залата със змиите има и други екзотични експонати - като образци от екзотичното дърво каури, дарение от българин от Австралия, и две препарирани игуани, които допълват атмосферата в терариума.