Над 200 разработени бизнеса са обявили за продан в интернет русенски предприемачи, показа проверка на "Утро". В списъка влизат магазини в центъра на града и околни населени места, заведения, производствени фабрики, хотели, бензиностнанции, сервизи и какво ли не. Както и цели регистрирани компании, извършващи дейност и в момента не само у нас, но и в Румъния.
170 са обявените за продан бизнеси в най-популярния за тази цел сайт Kpd.bg (Купувам Продавам Дейност). Цените на офертите там варират от няколкостотин хиляди евро до символични суми от по няколкостотин лева. Някои от предложенията са наистина екзотични. Като например речен кораб заедно със сключените договори, ледена пързалка, билярдна зала или фирма с концесия за язовир. За продан е обявена дори Фейсбук страница с голям брой лайкове.
Много оферти за бизнеси онлайн има в специализираните сайтове за имоти. От тях научаваме, че за продан са обявени цели 9 хотела. Числото им изглежда доста сериозно на фона на всичко 45 места за настаняване в Русе и региона - близо 20 от тях търсят нови собственици. По всичко изглежда, че прехваленият селски туризъм, за развитието на който се правят какви ли не европейски и национални програми, не може да се развива устойчиво и бизнесът там не върви особено гладко. Не е твърда почвата и под рсторантьорството - броят на обявените за продан заведения никак не е малък.
Най-много са предлаганите производствени помещения - горе долу половината от всички бизнес обяви са такива. Очевидно желаещите да стартират някакво ново производство няма да имат затруднения да намерят подходящо място. В последните години обаче нагласите се смениха и голяма част от фирмите предпочитат не да купят помещение или да го строят, а да го вземат готово под наем. За това говори и броят на парцелите, подходящи за застрояване, които търсят купувач - оферирани са над 260 такива.
В последните години броят на предлаганите бизнеси се увеличава, макар и бавно, на фона на общото намаляване на населението, т.е. на евентуалните клиенти. По всеобщо мнение средата за най-малкия бизнес се влошава, затова мнозина собственици на такъв предпочитат да ги предложат на пазара. Това не означава задължително, че те изпитват някакви проблеми или са заплашени от фалит. В света на бизнеса всичко се купува и продава и е възможно собствениците им да се насочват към други по-печеливши начинания и по този начин търсят да осигурят средства, с които да ги финансират.