Голям пожар в бивша работилница за мебели и склад с плочи от дървесни частици /ПДЧ/ в местността Сухия кладенец задими голяма част от Русе вчера сутринта. Задушливата миризма на горящите смоли, с които се слепват мебелните плоскости, обви не само близкия до пожара квартал "Чародейка", а и "Здравец". 
И оплакванията заваляха с пълно основание. Повечето хора негодуваха в разговори помежду си, но няколко сигнала постъпиха и в РИОСВ.
Миризмите са от огнището, което е сравнително близо до училище "Никола Обретенов", е заключението на екоинспекцията след проверка на място. 
Днес ще бъдат проверени данните от пунктовете за качеството на въздуха, за да се види имало ли е превишение на нормите. А тази вечер се организира протестно шествие със седем конкретни искания към властите. Демонстрацията под наслов "Чист въздух-здрави деца" ще тръгне от Халите в 18 часа, ще премине по "Александровска" и ще спре пред сградата на общината.
Огънят е тръгнал към 3 часа през нощта в запуснато помещение на неработеща фирма. Сигналът за него е подаден на тел.112 в 5.14 часа от живеещ наблизо съсед. Понеже местността е труднодостъпна се наложило част от пожарникарите да върват пеш до мястото на инцидента. Първоначално в гасенето се включил един екип, но се наложило да бъдат повикани още два.
След повече от шест часа борба и няколко курса на пожарните за зареждане с вода огънят бе потушен.
След фалита на фирмата в горелите помещения останали кухненско оборудване и множество изрезки от ПДЧ. До тях достига двуфазен и трифазен ток, но дали причината за пожара е късо съединение или се дължи на волна или неволна човешка намеса, тепърва ще разследва полицията. Според запознати с обстановката в тази местност в годините са гасени няколко умишлено запалени постройки от пироман, който имал наклонност към чашката и има насоки за самоличността му, но досега не е заловен.