Сарайският мост, който е в критично състояние, ще бъде укрепен, а бул. „Трети март“ ще бъде цялостно ремонтиран и модернизиран. И булевардът, и мостът са основна точка на града към главните пътища Русе-Велико Търново/София, част от коридор 9, и се използват интензивно. Състоянието им от доста години е лошо, а с предстоящата реконструкция ще се реши този много стар инфраструктурен проблем на града. За ремонтните дейности общината получи малко над 8,7 милиона лева, които се осигуряват от трансграничната програма по съвместен проект с Окръжния съвет в Гюргево. Той ще продължи 36 месеца, а реализацията му ще възстанови устойчивостта и трайността на пътя и ще подобри транспортните връзки на централната градска част със Западната промишлена зона, а оттам и с част от главните пътища. Това стана ясно на вчерашната пресконференция, на която бяха представени дейностите по проекта. Ремонтът ще обхване 3,1 км, от които 2700 м е самият булевард и 400 м е дължината на Сарайския мост. Реконструкцията ще се направи на няколко етапа - от пътен възел „Сарая“ до кръстовището с ул.“Капитан Райчо Николов“, от кръстовището до връзката с пътя Русе-Търново и третият етап е самият мост. Очаква се напролет да започнат същинските строителни дейности. 
През 2004 година поради опасност от изпадане на подвижните лагери под Сарайския мост е изградено стоманено подпорно скеле на бетонови фундаменти. По-късно е извършено и аварийно укрепване на западния устой и греди на съоръжението, но то е с влошено експлоатационно състояние. След предстоящия ремонт и укрепителните мерки подпирането на централния отвор ще бъде премахнато, за да може да се използва пътят под моста.
Предвижда се пътните ленти по бул. „Трети март“ да бъдат реконструирани, да се подменят настилките на тротоарите и да се направи велосипедно трасе. Ще бъдат монтирани нови знаци и камери с възможност за разпознаване на номера на автомобила. Светофарите на всички кръстовища ще бъдат сменени с нови, а на кръстовището между булеварда и ул.“Ерма“ ще се изгради нова светофарна уредба.