Пробите от ДНК, иззети от местопрестъплението след убийството на водещата от ТВН Виктория Маринова, не съвпадат с първия заподозрян за зверството, с десетината известни на полицията изнасилвачи, както и с пациентите в Психодиспансера. Това стана ясно в понеделник късно вечерта. Така надеждата, че кошмарът може бързо да бъде разбулен угасна и всичко започна отначало.
„Националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на МВР, се запълва от около 18 години, проблемът е, че тя е малка - в нея има няколко хиляди профила. При регистрацията в районните управления на МВР в общия случай не се снема ДНК поради липса на достатъчно средства за проби“, обясни пред Нова тв криминалистът Иван Савов. Така на практика полицията разполага с голям регистриран контингент, но с малка възможност да събира безспорни доказателства, какъвто е ДНК-профилът.
Фактът, че убиецът е оставил много и всякакви следи от себе си насочва полицията към версията, че нападението е по-скоро случайно от човек, който има сексуални мотиви или другият вариант - да има личен мотив и да е дебнал жената.
Вариантите за разкриването оттук нататък са, ако ДНК-следите, намерени по жертвата, съвпаднат с данни в базата на МВР. Ако обаче такова съвпадение не се намери, е много важен психологическият профил, който ще се направи на извършителя, защото МВР трябва да събере широк кръг от заподозрени, които да бъдат проверени и да се потърси съвпадение на ДНК.
„Тук се касае до действия инцидентни, брутални, нагли, които, ако се върна в миналото, са съпътствали почти всеки подобен случай. Имали сме случай, когато се хване извършителят и го питаш защо така - вдига рамене: „Не знам, не помня нищо. Те изпадат в екстаз, психично заболяване“, разказа в ефира на БТВ Ботьо Ботев - криминалистът, разследвал най-жестоките престъпления у нас.
Според него убиецът е психопат, но малко вероятно психично болен: „Практиката медицинска казва, че тези, които са засегнати от по-стандартните форми на психично заболяване, извършват действия без да се прикриват. А тук има умисъл, размисъл по отношение на прикриване на деянието“.
Обезобразяването на младата жена се дължи на желанието на извършителя да прикрие деянието си, което в повечето подобни случаи е съпътствано от изключителна наглост и бруталност, дори гавра, смята криминалистът.
А още по-страшно звучи предположението му, че вероятно това не е първото подобно деяние на неизвестния изверг.
„Информацията, която тече, е доста разностранна по отношение на версиите, по които се работи, и нещата, които са намерени. Но не бива да се избързва, особено с версиите. Аз съм убеден, че този случай ще бъде разкрит“, каза пред БНТ бившият шеф на СДВР Валери Йорданов.
„Водещата версия може да бъде една, вследствие друга да излезе напред. Доста рано е да се каже коя е основната. Нека да оставим МВР и прокуратурата да си свършат работата и да не бъдат под този натиск, под който са поставени в момента. В крайна сметка не става въпрос за някакво елементарно деяние, става въпрос за най-тежкото престъпление“, добави още той.
„Използването на това престъпление за политически и рекламни цели е срамно и сега се измести фокусът от убийството на една млада жена към протести, политически интриги и раздаване на присъди с лека ръка“, коментира в ефира на Нова тв журналистът Стефан Ташев. Затова според него е много важно случаят да се разкрие по най-бързия начин.