Подписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива”, предаде БГНЕС.

Министър Петков обяви, че поема ангажимент на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерски съвет. На 19 октомври проектозаконът вече трябва да влезе в Народното събрание.

„Втората принципна позиция, около която се обединихме, е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се разгледат в пакет от Народното събрание”, обяви социалният министър.

Законопроектът за личната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки настояват е депозиран в парламента още през месец юни.

Двата закона могат да бъдат окончателно приети до средата на месец декември т.г. и да влязат в сила от началото на следващата година.

„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 000 лева, допълнително от бюджета за политиките за хората с увреждания”, подчерта министър Петков.

От своя страна представителите на майките на деца с увреждания, които протестират с палатков лагер пред сградата на парламента от месеци, заявиха, че одобряват волята на управляващите и оцениха поетите ангажименти на изпълнителната власт като стъпка напред. Въпреки това те заявиха, че протестите им продължават до самия край на реформата. Утре майките отново ще протестират пред Министерски съвет.