Представители на БСП и на Сдружението на общинските болници в България са обсъдили недостига на кадри и финансирането на здравеопазването.

Корнелия Нинова отбеляза, че най-остро от Сдружението на общинските болници са поставили въпроса за кадрите особено в малките и в отдалечените населени места. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят пет години в България, каза лидерът на БСП.

Идеята е добра, защото по този начин държавата се ангажира с изграждането на кадри, коментира председателят на Сдружението на общинските болници в България Неделчо Тотев. Когато държавата инвестира в нещо, не е редно да го даде с лека ръка, добави той. Според Тотев са необходими и промени в наредбата за специализациите, защото един лекар не го държи само заплатата в дадената държава или болница, а и перспективата за израстване.

Кадровият проблем е огромен, въпрос на година е пенсионерите, които крепят системата, да излязат и тогава ще бъдем изправени пред необходимостта от някъде да се внесат медицински кадри, коментира Неделчо Тотев.

По думите му най-големият проблем ще дойде от недостига на медицинските сестри. От Сдружението на общинските болници посочиха, че с доста неща от визията на БСП са съгласни и смятат за рационални.

След разговорите председателят на БСП Корнелия Нинова посочи, че това е първата от поредицата срещи за обсъждане на състоянието на здравеопазването, проекта на управляващите за реформа и визията на БСП в частта здравеопазване. От левицата са получили и аргументи по вота на недоверие за здравеопазване, който се очаква да бъде внесен следващия понеделник в парламента.

Единодушни сме, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така, че предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравния модел, а промяна във финансирането на модела или по-скоро търсене на източници за дофинансиране чрез събиране на допълнителна задължителна здравна застраховка, коментира Нинова след срещата. Тя посочи, че това ще натовари най-бедните хора, които и сега трудно имат достъп до здравеопазване.

Лидерът на БСП отчете, че добре се приемат предложенията на левицата за намаляване на ДДС върху лекарствата, окрупняване на процедурите за поръчка на лекарства за лечебните заведения, както и варианта за реформа в здравеопазването, която да почива на регионален принцип.