Става въпрос за импулсивен, емоционално нестабилен, ревнив психопат, който е извършил убийството и чак след това е осъзнал какво е направил и се е опитал да заличи следите. Това коментира пред Радио „Фокус“-Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев по повод убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова от Русе. По думите му вероятността да го извърши психично здрав човек психопат е 99% реалност, отколкото да го извърши страдащ от психично заболяване човек.
„Той не би постъпил по този начин. Тежки криминални деяния имат по-малко от 8 на 1000 психично болни регистрирани хора. Това е проучване на Клиниката по съдебна психиатрия в София“, каза още д-р Герев.
Според него, когато деянието е извършено с особено голяма жестокост, става въпрос за убийство от ревност.
„Имал съм такива случаи и действително яростта на човек, който се чувства по някакъв начин излъган поради ревностни причини, е най-голяма. Мисля, че проблемът не е толкова свързан с работата на жената, а по-скоро е свързан с някакъв емоционален проблем и то от някакъв ревнив партньор най-вероятно. Когато става въпрос за ревност, не се дават предупреждения. Когато става въпрос за лични взаимоотношения, се действа. Ревнивите мъже и жени са толкова обсебващи, че не могат да си представят психологически, че дори човек, да кажем, ходи или диша без те да са до него. В повечето случаи тези убийства се извършват не само по жесток начин, но и биват последвани от самоубийство. Зависи степента на психопатията на извършителя. Подсъзнателната мисъл е „Никой няма да те има и заедно ще сме на оня свят“. В случая не е така. Но много е възможно, ако убиецът бъде открит и бъде притиснат, той  да се самоубие. Имало е и такива случаи“, каза още д-р Герев.