Румъния е номер 1 по брой туристи, посетили България във всички форми на туризъм. Увеличението на румънските туристи до края на август е с 33% и през летния сезон, и общо за годината и те са общо близо 1 млн. души. Това показват данните на министерството на туризма.
На второ място е Гърция, откъдето са дошли 800 хил. туристи, трето е Германия с 650-700 хил. души. От Русия спадът е с 6 на сто, като до края на август руските туристи са около 400 хил. Увеличението на украинските туристи е с 25%, на поляците - с 22%, на британците - с 18%.
Много голям ръст - с 45%, има на туристите от Китай, но броят им е незначителен - 30 хил. души, на фона на бума на китайския туризъм по света. Затова България опитва да комбинира пътуванията на китайци до съседни държави, до които има пряка въздушна линия, с посещения и в България. Особен потенциал имат общите пакети с Гърция, тъй като след като притежават шенгенска виза, китайските туристи могат да влязат без виза в България.
България отбелязва траен и устойчив ръст на чуждите туристи през последните години - със 17% през 2016 г., с 9% през 2017 г. и с очаквани 7.8% през тази. До края на август страната е посетена общо от 6.9 млн. чужди туристи, с 6% повече, отколкото през миналата година.
Очакванията за предстоящия зимен сезон са за 7% повече туристи.