Новината за изключително бруталното убийство на административната директорка на телевизия ТВН Виктория Маринова вчера обиколи светкавично града и потресе не само русенци, а и дългогодишни криминалисти. Един от тях, който има 20 години стаж зад гърба си и е виждал какво ли не, заяви, че през кариерата си досега не е виждал такова зверско убийство в Русе. Случаят се разследва от Областната дирекция на МВР под ръководството на Окръжна прокуратура. В Русе са изпратени и криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция".
Трупът на 30-годишната жена е намерен в храстите в трудно достъпен район след зимовника на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ на кея под фирма "Хлебна мая" от случаен минувач, който в 14.18 часа в събота е подал сигнал на тел.112.
На място е изпратена оперативна група от криминалисти и съдебен лекар. При огледа е установено, че смъртта е настъпила от задушаване и комбинирана травма на главата от жестоки удари, в резултат на които младата жена е била обезобразена до такава степен, че е била разпозната едва късно вечерта. Преди зверския побой Маринова е била изнасилена. Според мълвата в града в устата на жертвата е имало натикан парцал, но това не бе потвърдено от разследващите. Вчера мястото на престъплението е било посетено и от окръжния прокурор Георги Георгиев.
В събота преди обед Маринова е пила кафе в бар "Какао" до зала "Филхармония" в Парка на младежта в компанията на бизнесмени от клуб "BNI Приста". Била е облечена с анцуг, защото после е смятала да тренира за маратона "Сребърна рън", с който вчера беше отбелязана 70-годишнината от обявяване на парк "Сребърна" за защитена зона и присъединяването му към мрежата от биосферни паркове на ЮНЕСКО. След 11.30 часа тв директорката е оставила колата си до кафенето и е тръгнала да бяга по кея в посока зимовника на АППД. Трасето й е било добре познато, тъй като тя всеки ден тренирала там. Три часа по-късно в района на лимана на км 492 по Дунав е открито обезобразеното й тяло.
На мястото намерихме петна от кръв, безжични слушалки за мобилен телефон и черен ластик за коса. Наблизо открихме розова маратонка марка "Пума", а на около 5-6 метра от нея в храстите беше намерен трупът на жена. Веднага започнахме оперативни издирвателни мероприятия за откриване на извършителя на убийството, които са под ръководството на Окръжна прокуратура, обяви на пресконференция вчера зам. директорът на Областната дирекция на МВР в Русе комисар Илиян Енчев.
Вече близо 24 часа работим по този случай. Извършени са огледи на мястото на произшествието, в дома на пострадалата, открили сме автомобила й и сме го иззели, назначили сме различни експертизи, включително и на мобилни устройства, които са ползвани от жертвата, разпитваме активно свидетели, хора от приятелския й кръг и семейството, допълни окръжният прокурор Георги Георгиев. Разследването работи по различни възможни версии, включително и свързани с професионалната реализация на пострадалата и с личния й живот. Установен е маршрутът на жената от сутринта в събота до часа, в който е получена информацията за смъртта й. Знаем със сигурност, че към момента, в който сме намерили трупа, от него липсват мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата на пострадалата и част от дрехите й, каза още Георгиев. Дали обаче извършителят на престъплението е един, или има и съучастник или съучастници, още не може да се каже. 
Неотложните следствени действия са извършени от русенски криминалисти и служители от криминалния отдел на Главна дирекция "Национална полиция". В Националния институт по криминалистика и криминология вече изследват намерените на място вещи, предстоят още разпити и заключения от експертизите, уточни прокурор Георгиев. Той обясни още, че тепърва се работи по версиите за предварително заплашване на жената, случайна жертва на убийство или проблеми в личния й живот, довели до отнемане на живота й.
Изключително тежко е извършеното престъпление предвид терена, на който открихме трупа. Не се изключва версията, че убийството е свързано с професионалната кариера на пострадалата, на по-късен етап да отпадне, каза началникът на Криминална полиция към ОД на МВР в Русе главен инспектор Николай Кожухаров.
Случаят беше коментиран и от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която заяви пред агенция "Фокус": "Полагат се максимални усилия за установяване на извършителя. Знаем коя е жената и с какво се е занимавала. Но засега нищо не трябва да се съобщава, за да не попречим на разследването". На националното заседание във вътрешното министерство премиерът Бойко Борисов заяви, че „най-добрите криминалисти са изпратени в Русе“ и изрази увереност, че извършителят ще бъде открит скоро, тъй като е получено голямо количество ДНК. Той намекна и за една от посоките, в които се търси, като спомена, че в близост до местопрестъплението има психиатрично заведение.
Виктория Маринова е административен директор на русенската телевизия ТВН, освен това е в съвета на директорите на фирмата "Май Фай", която е собственик на телевизията. Освен това тя е била водеща на бившето модно телевизионно предаване "Подиум", а досега на предаването "Детектор", в последното издание на което е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха задържани от полицията за кратко, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп". Майка е на момиченце в първи клас в ОУ "Любен Каравелов", а от няколко месеца е разведена със съпруга си Свилен Максимов, собственик на "Нетуоркс".
Днес от 18.30 ч пред църквата „Света Неделя“ в София ГД „БОЕЦ“ организира бдение в памет на Виктория Маринова, съобщиха от сдружението.