Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

21 години вече Националното сдружение на фризьорите в България и лично стилист Кръстю Капанов са домакини на Международния конкурс за прическа и красота, на който се демонстрират нови тенденции и вдъхновения. Тази година той се проведе на 22 и 23 септември в Музея на земята и хората в София и събра фризьори от цялата страна и от Франция, Италия, Гърция, Македония и Япония. Нашият екип участва в два тура - дамска дневна прическа с подстригване и дамска вечерна прическа. В дневния тур 19-годишната Мели спечели втора награда. А във вечерния сет, при доминиращо италианско присъствие, Хриси се пребори за трета награда. Младите надежди на "Коса и стил", заедно с грацилните модели, станаха любимци на публиката и бяха многократно фотографирани и разпитвани за прическите. 
Често през годините си задавам въпроса:
фризьорството занаят ли е, или изкуство?
А може би професия? Всеки ден аз работя като фризьор и смея да твъдя, че съм майстор. Следователно съм фризьор- занаятчия. Но стъпя ли на модния подиум, чуствам се артист. Това е магията на Конкурса с главо К. Превръща занаята в изкуство. А връщайки се в салона, гледам на клиентите си като на звезди.
Колкото и да ми се иска да скрия някоя годинка от възрастта си, стане ли въпрос за Конкурса, не мога да не споделя възторга си от Първия. За първи път бяхме на подиума с колеги от 12 държави. За пръв път ни оценяваше международно жури и гледахме на живо световно известни майстори на ножицата. В такъв момент не знаеш кое е по-вълнуващо - да се състезаваш или да се наслаждаваш на работата на корифеите?
Такива международни конкурси стават средище на красота и емоции.
Подготовката за участие в такъв форум отнема между 2 и 3 месеца
Всичко зависи от избора на дисциплина. За висш пилотаж в професията се смятат двата тура за конкурсна дамска дневна и вечерна прическа. Други дисциплини са мъжка прическа, булчинска прическа и конкурс за цялостна модна визия. В годините е имало и ретро тур за дамска и мъжка прическа, където русенци сме печелили награди. Имало е и конкурс за вечерен грим - и там сме печелили челни места.
Споделям всичко това, защото за много клиенти ходенето при фризьор е необходимост и дотук. Малцина оценяват факта, че
добър фризьор се изгражда почти толкова трудно, колкото и лекар или учител
Началното образование, макар и 4-годишно, дава минималния пакет знания и умения. Малко от нас биха седнали на зъболекарския стол при току-що завършил зъболекар. Точно толкова трудно се доверяваме и на млад учител и фризьор. Наред със стажовете и квалификационните курсове, конкурсите са инкубатор за млади таланти. Те дават възможност да надграждаш умения, да експериментираш, да твориш.
Освен време, конкурсите костват и средства. Тренировките са почти ежедневно, боядисване, обезцветяване и други процедури също се повтарят многократно.
Особено сме благодарни на русенските модни къщи, които винаги са ни обличали в красота
Чуствам се късметлийка, че в нашия град има толкова фирми за официално облекло и толкова добронамерени собственици. Когато е облечен в изискан тоалет, моделът ти има уникално излъчване, подчертаващо и допълващо прическата. Често тези облекла се допълват с аксесоари за коса. Мното пъти дизайнерите на дрехи са ни помагали сами да създадем аксесоари. Тази колаборация за нас е безценна. Научаваме много за модата, кройките, платовете. А те, може би - за цветовете, тенденциите и продуктите за коса.
Не на последно място за успеха на конкурса е важен и моделът
И тук винаги сме имали късмет. Освен видимите естетически качества, моделите ни винаги са били изключително отдадени и отговорни. За тях нашите тренировки са също време и усилие. Опитайте няколко пъти на седмица да стоите по 2 ч на фризьорския стол, да ви рошат и сресват, поливайки ви с огромни количества лак за коса. И тяхната задача не е лесна.
Разказвам всичко това от кухнята, за да можете да добиете бегла представа за пътя на добрия фризьор. Защото често подценяваме труда и уменията на хората, които не познаваме. Или просто не се замисляме какво им струва да бъдат добри. И не е само създаване на имидж в медиите, фейсбук или инстаграм. Защото след конкурса ще трябва да доказваш уменията си в салона и имиджът няма сам да подстриже клиента ти.
А еуфорията от Конкурса ни зареди с творческо вдъхновение и ние си пожелахме и в Русе да направим подобно шоу. Надяваме се в края на ноември да реализираме проект с работно название "Задругата на Майсторките".