Във връзка с проблемите с електроснабдяването на Мартен, енергийното министерство е назначило извънпланова проверка на „ЕРП Север“. Тя ще се проведе следващата седмица, на 11-12 октомври. Това съобщи по време на вчерашния парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на питане от народните представители Георги Стоилов и Пенчо Милков. 
Основните причини за прекъсванията на тока в Мартен, извадили жителите на града на протест, са поредицата кражби, извършени от съоръжения на електроснабдителната инфрастуктура, каза министър Петкова. От „ЕРП Север“ са били изискани всички подадани от жители на Мартен жалби за последните две години, които се оказали четири на брой. За всички тях проверките са извършени в определените срокове, а установените причини са извън съоръженията на „ЕРП Север“, така че не съществува правно основание за обезщетяване на собственици на изгорели електроуреди от дружеството, посочи Петкова.
Министърът обясни голямото забавяне за разрешаването на този дългогодишен проблем с нуждата от значителни инвестиции. Изграждането на новата възлова станция „Изток“ е планирано и заложено в Инвестиционната програма на дружеството за 2018 г. и ще струва 400 хил. лева. Тя ще заработи в местността Слатина в началото на декември и ще осигури отделно независимо захранване на Мартен и Сандрово. Съоръжението е оборудвано с най-съвременен клас елегазови прекъсвачи и модерна система за дистанционно управление, което ще позволи да се намали до минимум времето, необходимо за ремонтни работи и обслужване на електроразпределителната мрежа. Дружеството ще подмени и мрежата от електропроводи с усукани проводници, които са по-устойчиви не само срещу атмосферни смущения, но и срещу кражби.