Незаконната търговия с цигари намалява, но въпреки това приходите от контрабандата остават на твърде високи нива, показват анализите на Института за пазарна икономика. Приходите за сивия сектор са около 150 милиона лева, което е доста по-малко отколкото 500 млн. лева преди няколко години, но си остава значителна сума.
От института работят по национална програма за ограничаване на контрабандата в България. Сред предложенията им е постоянен контрол във фабриките, какъвто би трябвало да има и в момента. Винаги когато е имало постоянен контрол в цеховете, нивата на контрабандата са спадали, показват данните на ИПИ.
Предстои депутатите да обсъдят нелегалното производство на акцизни стоки да бъде преследвано като престъпление. Промените са записани в Наказателния кодекс. Към момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. 
С други промени в закона ще бъде въведен и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки. Логиката е, че няма резон някой да си купи машина за производство на цигари и да изчезне някъде с нея. Нежеланието за лицензиране на техниката може да се тълкува като опит да се прави нещо нелегално.