Конкурси за директори на седем училища в Русенска област обяви началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Нови директори ще се избират за три учебни заведения в Русе - Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети", основното "Любен Каравелов" и средното "Йордан Йовков". В Русенска община още едно учебно заведение очаква новия си титуляр - началното школо "Васил Априлов" в Хотанца. На конкурс ще се явяват и кандидатите да оглавят основното училище „Петко Рачов Славейков“ във ветовското село Смирненски, ценовското основно „Христо Ботев“ и обединеното училище „Св.Климент Охридски“ в Борово.
Боровското е и единственото в цялата област обединено училище, каквато възможност дава новият просветен закон, влязъл в сила преди две години. В обединеното училище децата могат да учат до 10 клас, като след завършването получават първа гимназиална степен, която дава диплом за средно образование, но не и шанс за следване в университет, обясни за „Утро“ Росица Георгиева. 
Срокът за подаване на документи за директорските конкурси изтича на 29 октомври.
В шест от училищата, където състезанието трябва да определи новите ръководители, това се налага, тъй като титулярите са излезли в пенсия и в момента на местата им има временно изпълняващите длъжността. Единствено в Ценово пенсионирането не е причина за конкурса - там доскорошната директорка се е преместила на работа в училище в Бяла, затова мястото й също се заема временно от друг учител.