С 12 гласа „за“, нито един „против“ и 4 „въздържал се“ парламентарната Комисия по правни въпроси подкрепи кандидатурата на Красимир Влахов за конституционен съдия, предаде БГНЕС.

Влахов е единственият номиниран от квотата на парламента, а предложението той да заеме поста бе направено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Предстои окончателно изборът му да бъде утвърден и в пленарна зала. От „БСП за България“ вече обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата му и ще се въздържат при гласуването в зала с аргумента, че изборът на конституционен съдия е предрешен. Именно с този мотив и Янаки Стоилов отказа номинация на левицата за заемане на поста.

„Никога, в работата си до момента, не съм давал основание да ме свързват с политическа партия и партийна централа. Никога не съм имал политически обвързаности и зависимости и това е кристално ясно от моята биография“, категоричен бе Красимир Влахов.

Намерението на управляващите да го номинират за конституционен съдия му е съобщено лично от председателя на Правната комисия Данаил Кирилов, но е преминало и през задълбочен процес на обсъждане.

„Макар и никога да не съм очаквал, че на този етап от моето професионално развитие ще получа такава възможност, защото тя е най-голямото професионално предизвикателство за един юрист, признавам си – изкуших се“, сподели съдия Влахов.

По време на изслушването си пред депутатите той подчерта, че Конституционният съд е гарант за правовия ред, както и едно от най-големите достижения на Конституцията от 1991 г., като се явява и неин пазител. „Именно нормативно признатата, но и отстояваната през годините автономност е най-важната гаранция, че упражняваният от съда контрол е състояние да изгради единна и непротиворечива правова система“, отбеляза съдия Влахов.

Той припомни, че Конституционният съд не принадлежи към нито една от трите власти, а неговото призвание е да внася корекции при упражняването на държавната власт, спрямо която той е равнопоставен.