Строителството на новата пленарна зала на депутатите ще приключи средата на 2019 година, обяви инж. Николай Бациев от дирекция „Управление на собствеността“, предаде БГНЕС.

Днес медиите видяха как протичат строително-монтажните работи по преустройството на зала „Света София” в сградата на бившия партиен дом.

Тя вече ще има стъклен покрив, а не плътна стоманобетонна плоча.

„Наложи се, по решение на проектанта, конструкцията да се демонтира. Имахме изключително много работа като обем“, обясни инж. Николай Бациев.

Стъкленият купол е изключително сложен за монтиране, защото площта му е около 450-500 кв.м. Стъклата вече са поръчани от производителя, а те също са специални, защото имат UV защита от слънцето и шумоизолация.

„Направиха се допълнителни проучвания. Търсиха се специалисти, с които се правиха консултации. В крайна сметка, след много дълго търсене на решение, се направи една допълнителна обработка на стъклопакета, които ще позволят една относително постоянна слънчева светлина, на база на която ще се правят преките излъчвания с добро качество. Идеята е отразяването на работата на народните представители да става по най-прозрачния и добър начин. Ще има и допълнително осветление, което също е по една сложна разработка, защото всичко се управлява посредством цифрови технологии“, разказа още инж. Бациев.

Новата пленарна зала ще има 270 места, но е предвидена възможност за демонтаж на столовете и монтиране на нови, за да се осигурят 400 места за сядане, ако се наложи провеждане на Велико Народно събрание. В залата има и специални места за членовете на Министерски съвет, както и за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума.

Предвидени са още ложи за официални и чуждестранни гости, представители на дипломатическия корпус, както и за журналисти.

В момента се обсъжда и вариант за монтиране на дискусионни пултове на местата на народните представители, с което да се осигури възможността те да правят изказвания от място, за да не се губи време от придвижването им до парламентарната трибуна. Това обаче предстои да се реши допълнително, тъй като се водят разговори с парламентарните групи, а решението изисква промяна в правилника за работа на Народното събрание.

БГНЕС припомня, че ремонтът започна на 31 октомври 2016 година и трябваше да завърши в края на това лято, но усложняване на строителния процес наложи удължаване на срока. Края на строителните дейности се очаква да завърши средата на 2019 година. След това предстои да работи държавна приемателна комисия и след като обектът бъде предаден, ще започнат процедури по допълнително оборудване на новата пленарна зала – озвучителни уредби, система за гласуване и др.