Русенската поетеса Мира Душкова ще представи новата си поетична книга „Ангели и сняг над Монреал“ в първия ден от Литературния фестивал, който дружество „Елиас Канети“ организира за 11 път в Русе. Фестът се открива в сряда, 3 октомври, с изложба на Атанас Гаджев в Художествената галерия, пак там от 17 ч ще звучи поезията на българката Петя Хайнрих, която от средата на 90-те години живее в Германия. Мира Душкова ще бъде модератор на срещата, както и на следващата - на русенци с поета Петър Чухов, а от 19 ч сама ще представи своята нова книга, издадена наскоро от „Жанет-45“. В презентацията русенката ще си партнира с танцова формация „Стар Данс“ към читалище „Христо Ботев“.
Фестивалът тази година е по-компактен, като предвиждаме много срещи, изложби, литературни пърформанси и други събития, каза вчера на пресконференция председателят на дружество „Канети“ проф.Пенка Ангелова.
Партньорството с Полския културен институт ще доведе на 4 октомври в Русе стиховете на Еугениуш Ткачишин-Дицки. 
Чешкият културен институт ще представи на 5 октомври драматични исторически събития през изкуството на комикса, както и писателя Ян Новак. 
На 6-и университетският преподавател и поет Владимир Сабоурин ще разкаже за движението „Нова социална поезия“, а в последния ден, 7 октомври, свои стихове ще чете друга българка от Германия - Цвета Софрониева, като финалът ще бъде поставен с италиански концерт на певицата Марианна Д‘Ама и музиканта Давиде Гротта. Всички събития от втория фестивален ден до последния ще бъдат в Дом Канети на ул.“Славянска“.