„Нито ден без запечатан обект“ - това изглежда е новият девиз на инспекторите от НАП. В последните месеци данъчните действат изключително активно и всяка седмица хвъщат по няколко търговци в нарушение. Така е и през изминалата седмица - в списъка на обекти за запечатване от НАП са добавени три магазина за нехранителни стоки на „Борисова“, „Плиска“ и „Вардар“. Под ударите им попада и фирма, предлагаща велорикши под наем в Парка на младежта. И понеже едно такова возило с педали трудно може да се запечата, вероятно става въпрос за запориране на имуществото. Така че тази атракция може скоро да изчезне от парка. Но пък от друга страна вече застудя, така че велорикшите най-вероятно ще се зазимят докато собственикът им уреди споровете си с данъчните.
В актуализирания в петък черен списък на данъчните  фигурират 18 русенски обекта. Сред тях са ресторанти, кафенета, бързи закуски, магазини, павилиони и др.  
От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. Според последната справка, на затваряне подлежат 528 търговски обекта в цялата страна.
Данъчните имат право да затворят търговски обект за срок от максимум 30 дни, като наложат и парични глоби или имуществени санкции в зависимост от нарушението. В много случаи търговците обжалват актовете, така че запечатването на обекта може да се отлага с месеци или изобщо да отпадне, ако съдът реши спора в полза на фирмата.