Белетристът и изследовател на исторически и етнологични корени и връзки проф.Анчо Калоянов ще се срещне с русенските си читатели и почитатели на 5 октомври от 18 ч в книжарница „Хермес“. Там той ще сподели с русенци третото издание на своята книга „Див огън“, което наскоро излезе от печат в издателска къща „Хермес“, а също и своя 75-и рожден ден, който бе преди седмица - на 25 септември. 
„Див огън“ е вторият роман от триптиха на Анчо Калоянов, който тръгва от Априлското въстание, преминава през войните от 1912-1918 г. и завършва със събитията около 9 септември 1944 г. Описаните събития са преживени от българи с истинските им имена в село Ченге /днес Аспарухово/, в Провадийска околия и в Царство България.
В романа черната вест от Ньой през 1919 г. е изпреварена от смъртоносна епидемия по децата. Селото се възправя срещу нея, въоръжено с лечителската сила на изкуството на един зограф по принуда, и със завещания от дедите „див огън“ - получен от триене на дърво о дърво и наричан още „Божи огън“. 
Книгата на дългогодишния университетски преподавател ще представи друг русенец, преподавател във Великотърновския университет и също утвърден писател - проф.Иван Станков.