Шестима души с инфаркт са приети и спасени в Специализираната болница по кардиология „Медика Кор“ в събота, когато се отбеляза Световният ден на сърцето. Първият пациент, на 58-годишна възраст, е постъпил в 11 часа, последният, на 60 години - в 18.30. 
При шестимата се наложи спешна коронарография и им бяха поставени стентове, обясни инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов. Двама от пациентите са били насочени към „Медика Кор“ от спешния кабинет на партера в Университетската болница, останалите четирима са препратени в стационара от личните си лекари, след като почувствали неразположение в сърдечната област. Към момента всички са стабилизирани. 
От началото на годината в „Медика Кор“ с прединфарктни състояния са били настанени 2400 души от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище.  Лечението се извършва в обновени помещения на специализираната болница в сградата на бившата Трета поликлиника и с цялата необходима апаратура от най-висок клас.
Действията в първите минути при кардиологичен проблем са изключително важни. Колкото по-рано пациентът потърси специализирана помощ, толкова повече сърдечният мускул ще се съхрани, напомни инвазивният кардиолог д-р Панайотов.