Премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев гласува в избирателна секция 1730 в началното училище "Никола Вапцаров" в Струмица. Той пристигна, придружен от съпругата си Зорица и сина си Душко.

Веднага след като пусна бюлетината Заев заяви, че днешният ден е хубав и е повод за нов празник за Република Македония.

Заев подчерта, че благодарение на действията на България се е насърчила и гръцката страна. „Македония подписа две исторически споразумения - първо договора със София за добросъседство, приятелство и сътрудничество, а след това и историческото споразумение с Гърция, с което най-накрая се реши 25-годишният спор за името”, каза Заев. „Това остави трайна следа тук в региона, като се изгради приятелство, което се основава на европейските ценности. Мисля, че това ще повлияе положително на бъдещите поколения”, изтъкна още той.

Македонският премиер добави, че днес гражданите са излезли, за да решат бъдещето на страната. Така те са постъпвали и в миналото, носейки отговорност за сериозни и важни момент, с които са проправили пътя за следващите поколения.

„Днес е истински празник. Аз очаквам чрез масовото гласуване, с високата избирателна активност още веднъж да се потвърди и многоетническото единство на нашите граждани и цялостното политическо единство на гражданите извън всяка политическа партия или политически убеждения.” , заяви премиерът Заев.

„Очаквам парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, което днес ще даде ясен отговор в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни военен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силната икономически съюз в света - Европейският съюз”, подчерта Заев пред редица местни и чуждестранни журналисти.

На въпрос дали е убеден, че референдумът ще бъде подкрепен от положителен вот, той бе категоричен, че очаква голяма част от македонските граждани да гласуват „За”.

„Вярвам, че голяма, голяма част от гражданите ще бъдат „За”, защото повече от 80% от нашите граждани са „За” ЕС и НАТО. Смятам, че това огромно мнозинство, както и във всяка демокрация, ще бъде точна пътна карта за гражданите, за нас политиците и за парламента да следват желанията на гражданите и в крайна сметка парламентът ще уважи това желание, защото така се потвърждава нашето бъдеще”, заяви Заев.

Попитан какво е казал на сина си Душко, премиерът отговори, че е довел сина си на гласуването, за да може да му покаже нагледно как се решава бъдещето на страната.

„Той дойде и взе участие с мен, за да види, че и ние родителите вземаме смели и сериозни решения, с които определяме бъдещето – за нашите деца, за следващите поколения. Аз съм изключително щастлив, че днес синът ми сподели този исторически момент с мен като родител, преди всичко, но и като гражданин на нашата любима страна, категоричен бе Заев.