Идеята за обособяването на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица Изток“ в отделно дружество ще има съществени ползи намаления на разходите.

Това коментира за БНР председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

За готвените промени разкри преди седмица лидерът на АБВ Румен Петков. Предложението е направено от Българския енергиен холдинг и вече е обсъждано от експертен съвет в Министерството на енергетиката. „Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа – атомната централа в Козлодуй, твърди Петков

„Хипотетично от едно такова обединение, погледнато от експертна гледна точка, може да даде възможност на АЕЦ „Козлодуй“ и „Мини Марица-изток“ да предлагат много по-гъвкави продукти. Ако тези две централи търгуват своята електроенергия заедно, те ще могат да постигнат много по-добри резултати, а и могат да се постигнат значителни намаления на разходите“, разясни Добрев.

Председателят на енергийната комисия коментира и законодателните промени, според които КЕВР ще бъде последната, която ще се произнася по сделките в енергетиката. „КЕВР и първа да се произнася, ако не е съгласна със сделката, няма как да стане, т.е. дали ще бъде първа или последна няма особена разлика. Промяната в текста се налагаше, тъй като гласуваният през лятото член, който дава такива правомощия на регулатора, не определяше кога трябва да се произнесе, а ние вече имаме произнасяне от другите регулаторни органи. Единствено уточнихме в текста моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе.“

Добрев обясни, че се очаква „Обединени патриоти“ или БСП да разработят и внесат критериите, по които КЕВР трябва да се води, за да одобри или не одобри дадена сделка.

България води преговори с „Газпром“ за цените на газа, който се доставя за страната ни, обяви Делян Добрев: „Тази седмица шефът на „Булгаргаз“ бе на такива преговори в Русия, т.е. преговорите са започнали на техническо равнище. Нямам информация за резултати, но не мисля, че ще има някакви конкретни резултати на техническите разговори, защото при тях трябва да се включи министърът на енергетиката и той да води разговора за промяна в договора“.