Изключителни ниска избирателна активност на референдума в Македония. До 9ч. са гласували едва 2,45% от имащите право на глас. В родния град на премиера Зоран Заев – Струмица, е отчетена 2,29% активност.

Обстановката в Македония е спокойна. Към момента има сигнали само за дребни нарушения на изборния процес. В три секции гласуването закъсня заради отстраняване на агитационни материали. В отдалечен квартал на Скопие, група младежи са се опитали да обидят избирателка, която е отивала да гласува.

За гласуващите в македонската столица, България е най-силно мотивиращият аргумент за участие в референдума. 

„Гласувах за бъдещето на нашата държава. И ние искаме да сме като вас в България – членове на ЕС, за един по добър живот. Мисля, че ще излязат да гласуват 900 хил. души. Ако не излязат, нямат право после да критикуват”, каза Гьоше Таневски.

Право на глас в допитването имат 1 806 336 души, записани в избирателните В Македония те са със снимки на избирателите.  След като избирателят гласува, пръстите му се напръскват със спрей, който при осветяване с UV лампа, оцветява ръцете. Целта е да се избегне злоупотреба и повторно гласуване.

Реално обаче гласоподавателите са с 500 хиляди по-малко, защото повечето са в чужбина.

Бюлетините са са с уникални номера. На тях пише „За” и „Против”, слага се печат и се загражда отговорът.

Министър предсезателят Зоран Заев гласува в училище „Никола Вапцаров” в родния си град Струмица. Пред телевизионните камери той заяви, че вярва в успешния край на референдума.

Вечерта в македонската столица се организира митинг-протест от бойкотиращите референдума.