Договорът за зимното поддържане на 496 км републикански пътища в Русенска област между Пътното управление и консорциум „Пътно поддържане Русе 2014“ изтича на 1 декември тази година. Към момента тече обществената поръчка за избор на нова фирма, но както „Утро“ писа, процедурата е блокирана заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията, подадена от фирма на 70-годишен дядо от Ямбол. Заради обжалванията изтичащият договор за поддръжката на пътищата ще бъде удължен с анекс за още една година. Това стана ясно на вчерашното заседание на областния щаб за подготовка за действия при зимни условия.
94 машини ще участват в зимно поддържане на пътищата. Определени са всички пунктове за разпределяне на техниката и са заявени 1500 тона сол.
Основен проблем пред община Русе са екстремалните зимни условия и големите улични проблеми. Бул. „България“ е много натоварен и се използва като вътрешна артерия, а задръстванията, които се образуват там, пречат на снегопочистването, каза шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Той посочи, че се очакват и затруднения заради тежките ремонти, като и в момента има стеснени участъци и проблеми с трафика. Той призова водачите да се съобразяват с пътните знаци и въведените ограничения особено при снеговалеж, както и да се използват подземните паркинги, за да се улесни снегопочистването. 
Заради липса на пари се оказа, че зимовникът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав няма да може да се използва, а корабите ще трябва да потърсят търговски пристанища. Зимовниците на пристанищата Русе Запад и Изток позволяват престой на около 130 кораба през зимния период, като от дирекция „Речен надзор“ отбелязаха, че това е повече от желаещите да чакат по-благоприятно време тук дори и в най-пиковия период. 
През ноември от БЧК ще заредят кризисните центрове по пътя, а през декември ще започне работа кризисната трапезария за бедомници.  
В случай на нужда военните ще помагат с 3 БТР-а и 3 товарни автомобила с висока проходимост, 1 цистерна и 1 полева кухня, като готовността им за реакция е до един час.
Предстои до 26 октомври да бъде сключен договор за снегопочистването в зоната на ГКПП Дунав мост.