Европейската комисия ще наложи санкции на България, съобщават от Българската  агенция по безопасност на храните(БАБХ). Причината е възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнищата на чума по дребните преживни животни в град Болярово и продължаващото разпространение на заболяването извън общината.

Властите увеличават територията с наложени рестрикции – вместо седем погранични общини, санкциите ще обхванат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска области. Според новите ограничения ще бъде забранено излизането на животни и добитата от тях продукция извън упоменатите области.

От БАБХ съобщават още, че са алармирали за опасността от нови рестрикции, след като стопаните на стадото в Болярово, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата. Там бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умряха, според стопаните, това се е случило от преяждане.

Според БАБХ, официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните са извършили аутопсия на едно от умрелите животни и не е констатирано прехранване с концентриран фураж.