Президентът Реджеп Ердоган смята да отмени брифинга си в Берлин, където е на официално посещение, заради журналиста Джан Дюндар, съобщават турски медии.

Бившият главен редактор на опозиционния в.“Джумхуриет“ Джан Дюндар успя да избяга в Германия преди около две години, но турските власти издадоха заповед за задържането му. Той обаче е получил акредитация за днешния брифинг на Ердоган и Ангела Меркел, което доведе до дипломатическо напрежение.

Турската делегация реагира остро на възможността Дюндар да задава въпроси по време на съвместния брифинг, но германската страна не отстъпва от решението си и напрежението се покачва. Представители на Анкара, придружаващи президента, са предупредили, че той смята да отмени участието си в брифинга, ако Дюндар бъде допуснат в залата. Самият Дюндар е заявил пред германската агенция ДПА, че ще пита Ердоган защо твърди, че в турските затвори няма журналисти, а терористи, докато истината е съвсем друга.

Турската делегация, водена от президента, бе посрещната вчера на летището с протести на журналисти от „Репортери без граници“. Те носеха плакати с надписи „Ердоган каца в Берлин, журналистите са в затвора“.

„Миналата година Турция си позволи неприемливи за Германия действия и изявления и ние няма да забравим това. Въпреки това ние сме готови да си сътрудничим, но Турция трябва да докаже добрите си намерения. По време на тази визита ние няма да използваме само езика на приятелството, още повече, че смятаме за недопустимо 5-има германски граждани да продължават престоя си в затвора в Турция. Германският бизнес е заинтересован от върховенството на закона и независимата съдебна система, за да инвестира там. Турция трябва да промени позицията си и да спазва ценностите на демокрацията и на правовата държава, и да спре арестите по политически причини“, заяви министърът по европейските въпроси Михаел Рот пред радио „Дойчландфунк“, цитиран от в.“Джумхуриет“.

Програмата на Ердоган и 180-членната му делегация в Германия предвижда и официална церемония по откриването на нова централна джамия в Кьолн, която е на турско-ислямското сдружение „Дитиб“.