Кафето е най-консумираната напитка в света. С нея започват деня си милиони хора по света и всъщност е повод за срещи, сплотяване и присъства на почти всяка бизнес или лична среща. Въпреки, че не е международния ден на кафето, днес в много страни е национален празник на ободряващото питие. По този повод foodpanda, подбра най-популярните видове кафе.

Арабика- това е най-популярното и предпочитано кафе в света. Отглежда се предимно в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан. Това кафе има още около 15 подвида и заема около ¾ от световното производство на кафе.

Робуста- Родното място на вида Робуста е западна и централна Африка, от Гвинея до Уганда и южната част на Судан. Има значително по-високо съдържание на кофеин. Робустата е с дебели зърна и слаб аромат. То е с много по-ниска цена от кафе Арабика.

Либерика- Расте на 20-25 метрово дърво в Африка. То е един от най-едрите сортове кафе, които се произвеждат по света и много силно ароматно. Този сорт се използва рядко самостоятелно, а в повечето случай като бленда за Макиато, Капучино и други.