Част от новите скъпи камери за скорост на КАТ са се оказали с дефекти. От МВР обаче твърдят, че проблемите са били отстранени своевременно и устройствата работят.

Най-модерните камери на Пътна полиция бяха представени през март тази година. Всяка областна дирекция получи по едно от устройствата, а пътните полицаи бяха обучени да работят с тях. Част от камерите обаче дали дефект, признаха от МВР.

Проблемните устройства обаче не са ощетили нито един шофьор, категорични са от полицията.

За всеки от проблемите пътните полицаи сигнализирали ръководството. Досега на ремонт са били камерите на Благоевград, Русе, Разград, Ловеч.

„Дефекти всяко едно техническо средство може да получи. При получаване на такъв дефект, фирмата, която ни ги е предоставила, има гаранционна поддръжка и отстраняване на тези дефекти. За камерите, които за по-дълъг период трябва да се отстрани дефектът, фирмата ни предоставя ново техническо средство”, заяви комисар Росен Рапчев от Пътна полиция, ГДНП.

Шефът на Пътната полиция в Хасково също призна пред bTV, че в началото на август камерата в района е имала софтуерен проблем за няколко дни, който е бил отстранен.

От МВР не конкретизираха какви точно проблеми са имали камерите в цялата страна, но са категорични, че в момента всички устройства работят.

Според статистиката, предоставена от МВР, от март до днес има над 100 хиляди нарушения, заснети с триноги.

През 2017 г. – нарушенията за скорост са 282 хиляди, тази година – над 417 хиляди. Очаква се скоро да приключи обществената поръчка за нови 56 триноги.