14 моторни превозни средства и 58 каруци на нарушители в горите са конфискувани от началото на годината до средата на септември, на територията на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово. Заради нерегламентирана дейност, горските служители са задържали също един кон, 15 моторни триона и осем други инструмента за дърводобив. На нарушители по Закона за лова и опазване на дивеча, през посочения период, са отнети четири ловни оръжия и боеприпаси. 
Общо 18 217 проверки са извършили от началото на 2018 г. до 16 септември служители на предприятието и териториалните му поделения в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Проверени са били 5886 обекта за дърводобив, 6094 превозни средства, 3825 ловци, трима риболовци и 2409 други физически лица.
575 нарушения са разкрили през периода горските служители, като осем от тях са по Закона за лова и опазване на дивеча. На извършителите са съставени съответен брой актове, придвижени по надлежния ред за налагане на наказания. Констатирани са и 112 нарушения, чиито извършители са неизвестни. У