72-годишен любител на спорта от Русе е сред 244-те участници от България, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария, Кения /!/ и Португалия, регистрирани в Пробег на свободния дух Русе-Гюргево в събота. Той ще се проведе за трета поредна година и е организиран от общинските управи на двата съседни града, от лекоатлетическите клубове "Дунав" и "Дунарея", фондация "Русе - град на свободния дух" и българското спортно министерство.
Състезанието ще стартира в 11 часа в Гюргево, а финалът ще бъде на площад "Свобода" в Русе, където ще бъде изградена сцена за награждаването на победителите, а с публиката ще се разиграе томбола с 15 000 лева награден фонд. Заради кроса Дунав мост ще бъде затворен от 11 до 12 часа. Това е единственото състезание в света, което се провежда на мост - започвайки в една държава и финиширайки в друга. Освен това, всеки участник има възможността да премине Дунав мост пеша - нещо, което по друг начин не би могло да се случи, отбелязват организаторите, от чието име вчера пресконференция дадоха зам.-кметът на Русе Иван Григоров и две от най-големите български звезди в бягането от близкото минало Анелия Нунева и Евгени Игнатов.
Маршрутът е с дължина 15 километра, като се очаква най-бързите участници да го изминат за по-малко от 45 минути. За да се включат, желаещите трябва да имат навършени 18 години и да носят личната си карта за преминаване на границата.
Освен кенийските атлети в списъка с участници правят впечатление солидни професионалисти, но и обичащи спорта аматьори.