Новата възлова станция "Изток", която трябва да реши проблемите с електрохранването на Мартен и Сандрово, започна да изгражда "Енерго-Про". Цялото оборудване бе разтоварено вчера на определения за целта терен в местността "Слатина". Очаква се възловата станция да бъде готова до края на ноември. Това е отговорът на фирмата на протестите срещу ниското качество на тока, заради което мартенчани излязоха на улицата на 10 септември.
Възловата станция на практика представлява фургон с апаратура, която осъществява връзката между подстанцията, намираща се на около километър, с електропроводите. Вътре също има монтирани и защити, които са директно свързани с диспечерската ни служба и в реално време ще бъде получавана информация за натоварване, изключване, като дистанционно ще могат да се включват и изключват изводите, обясни управител на ЕРП-Север Николай Николов.
Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари на енергийната компания за доброто партньорство, но отбеляза, че протестиращите са били напълно прави в недоволството си. 
Важното е, че тук ще бъде подобрено електрозахранването в източна посока, то ще засегне не само Мартен и Сандрово, а и Николово, където също имаме проблеми. Смятам, че това е една добра крачка за по-спокойно посрещане на зимата и изобщо хората да живеят по-добре, каза още Стоилов. 
Дотук "Енерго-Про" изпълнява стриктно поетите по-рано ангажименти. Вече има одобрено финансиране и за подмяната на проблемните електропроводи и то ще започне до две седмици, каза кметът на Мартен Димо Тонев.
Електропроводите ще бъдат заменени с нови от усукан тип, които са много по-устойчиви на атмосферни смущения и допир до клоните на дървета.
В Мартен вече няма такива прекъсвания на тока, изкарали жителите на града на протест по-рано този месец. Специалистите на "Енерго-Про" открили три проблема, довели до честите примигвания - повреда в трафопост на мобилен оператор, дърво, паднало върху електропровод и изгорял изолатор. 
Имам уверенията на "Енерго-Про", че до две години електропреносната мрежа на Мартен ще бъде подменена изцяло. След изграждането и на възловата станция, която ще отдели електроснабдяването на Мартен и Сандрово, се надявам този проблем вече да остане в миналото, каза Димо Тонев.
От "ЕРП Север" вчера съобщиха, че общата стойност на инвестицията в обекта възлиза на 400 000 лв. Към настоящия момент са приключени проектно-инженерни работи по новото съоръжение.
Със завършването на възлова станция "Изток" инвестициите на дружеството в района на Мартен през периода 2016-2018 година ще възлязат на повече от 600 000 лева.