В Европейската комисия в Брюксел се намира 40-членна делегация, съставена от експерти от компетентните държавни институции в съответната област, водена от главния политически преговарящ вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, а в нейния състав са и министърът на правосъдието Рената Дескоска, основният техническият преговарящ Боян Маричич и експерти от Службата по европейските въпроси.

Държавният съветник по европейските въпроси и началник на кабинета на вицепремиера Османи в изявление за МИА заяви, че след юнските заключения на Съвета на ЕС е даден историческия старт на подготовката за обяснителния скрининг, който бе официално обявен с посещението на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Скринингът, твърди той, ще започне практически днес и утре с глава 23 "Правосъдие и основни права".

„Стартираме маратон, който ще продължи по-дълго време и чиято дължина ще зависи преди всичко от самите нас и от нашата готовност за промяна и дълбоки реформи, сподели държавния съветник по европейски въпроси за МИА. „Аналитичният преглед на всичките 33 глави ще продължи една година, до следващия септември, след което ще следва продължение на двустранния скрининг и подготовката на скрининг-докладите, които ще подготви Европейската комисия, а ще одобрят държавите-членки на ЕС.“

През този период общо над хиляда експерти ще участват в 33-те разяснителни сесии по аналитичния преглед на европейското законодателство, което ще продължи около 70 работни дни.

Заместник министър-председателят Османи каза, че началото на т.нар. обяснителната проверка е повратната точка, с която Македония официално започва последната част от пътя към ЕС.

Очаква се процесът да приключи до юни 2019 г., след което да започнат преговорите за членство в ЕС.