Активисти съобщиха, че той "плува енергично и да се храни нормално"

Кит обърка Лондон с Арктика. Белугата, която обитава арктическите райони, беше забелязана да се носи по устието на река Темза - далеч от естественото си местообитание.

Той "плува енергично и да се храни нормално", съобщи в сряда британска благотворителна организация за защита на животните.

"В момента няма сериозни опасения за хуманното отношение към животното", се казва в изявление на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните, добавяйки, че китът изглежда "способен да се движи бързо във водата и да се гмурка".

"Следвайки нашата молба към Лондонската брегова охрана, ние сме доволни, че местните лодки са се оттеглили. Китовете имат остър слух и се стряскат много лесно", каза групата.

Изключително редкият случай предизвика учудване и вълнение във вторник, а китът отново беше забелязан в същия район в сряда. Голямо изключение е кит белуга да бъде видян толкова далече от местообитанието си – на цели 1600 км. даже от Исландия.

Предишен подобен случай имаше през 2015 г., когато два бели кита бяха забелязани край североизточното крайбрежие на Англия, а друг – край Северна Ирландия, припомня БГНЕС.