Изглежда, сякаш те изживяват мечтата си - дефилират на модните подиуми в Париж, Ню Йорк и Милано в най-красивите дрехи.

Но зад блясъка и дефилетата много модели печелят само "джобни пари", обвързани с дългове към агенциите и страхувайки се да говорят за това, което дължат.

"Най-лошото е, че е невъзможно да се говори за това, защото хората в тази индустрия искат да работят само с "успешни" момичета", каза 26-годишната Клара, която се появи във „Воуг“ и работи за марки като „Прада“ , „Рик Оуенс“ и „Коме де Гарсонс“.

Установилият се в Лондон модел, с големи дългове към агенциите си в Ню Йорк и Париж, се съгласи да разговаря с АФП под променено име за капана, в който тя и много от колежките й попадат, страхувайки се, че никога няма да получи работа отново.

Други модели заявиха пред АФП, че често получават заплащане в дрехи и чанти и че "почти никога не им плащат" за снимки в модни списания.

Групата за правата на моделите, която беше създадена по-рано тази година в Париж заяви, че дълговете са по-голямо табу от сексуалния тормоз, откакто движението #MeToo вдигна завесата за злоупотреби.

- "Съмнителни" практики –

Съоснователят на групата Екатерина Озхигангова, известен модел в Париж заяви, че е време "да се сложи край на годините на злоупотреби, съмнителни практики и нарушаване на трудовите закони".

Клара, която е започнала да работи като модел още докато е била ученичка, каза, че в първата й модна седмица в Париж "агенцията й осигурила автомобил, който трябвало да дели с други модели от големия апартамент, в който били настанени.

"Едва по-късно научих, че трябва да плащам 300 евро на ден за шофьора, което съществува като клауза в договора и до края на седмицата бях в дълг от 3 000 евро", добави тя.

"По-късно участвах на Модната седмица в Ню Йорк. Всеки чуждестранен модел започва да трупа дългове, защото работната виза е много скъпа. Освен това сте настанени в "модерен" апартамент, за който вашата агенция ви таксува 50 долара на вечер за стая, която споделяте с още трима“, продължава Клара.

Въпреки това тя настоява, че "ситуацията не е особено лоша".

"Все още съм в дълг към моите агенции в Париж и Ню Йорк, макар че ми осигуряват много ангажименти. Например участвах в едно голямо парижко шоу, за което заплащането беше 1 100 евро, от които аз взех само 400. Не видях почти нищо от тях, защото ми беше отнето за изплащане на дълга.

Въпреки трудностите си, Клара настоява, че се справя по-добре от повечето модели "които са на 16 години, едва говорят английски и са с беден произход".

Опитни американски модели, които също разговаряха с АФП, споделиха, че са "роби" на дълговете си, като агенциите понякога вземат лъвски дял от доходите им.

Но те казаха, че източноевропейските и бразилските момичета, които сега доминират на подиума, са най-уязвими за експлоатация и са жертви на най-суровите сделки.

- Само 2% се справят добре –

Озхиганова, 26-годишна, се надява, че Групата за правата на моделите може да помогне "да се разруши" страха от говорене в една индустрия, която бързо може да се превърне в проблем, ако задаваш въпроси.

"Хората си мислят, че моделите печелят много пари, но това не е абсолютно вярно, а важи само за 2% от момичетата", а мъжките модели още по-зле платени“, каза тя.

Групата споделя, че неплатените ангажименти са проклятието в живота на моделите. "Много рядко на моделите се плаща за снимки в списания, макар че това е свързано с часове работа", каза Озхиганова. „Добре, престижно е, но как ще платиш наема си?“

„Законът за моделите“, както е действителното име на групата за правата на моделите, е в разговори с Френския съюз и вече се е срещнал със „Синам“, органът, който представлява френските модни агенции.

Ръководителят на "Синам" Изабел Сен Феликс призна, че групата има "някои оправдани искания", включително за това условията за наемане на работа да бъдат преведени на английски, тъй като повечето модели, работещи в Париж, не говорят френски език.

Отношението към моделите се превърна в „горещ картоф“ за големите луксозни марки, след като кастинг агентът в Ню Йорк Джеймс Скъли разлая кучетата миналата година с разказ за начина, по който някои от моделите са третирани като"добитък".

Случката накара двата френски модни гиганта „ЛВМХ“ и „Керинг“ , за които работят някои от най-големите имена сред моделите, да обединят усилията си в създаването на харта за борба с малтретирането.

Наред с други стриктни разпоредби, новите правила ще забраняват и използването на ултраслаби модели и на такива под 16 години.