Нова структура - Агенция за трансгранична трудова мобилност "Виза" към Българо-румънска палата, ще бъде официално открита днес. Чрез нея палатата въвежда нов тип услуги за българските и румънските работодатели, които се интересуват от наемане на персонал от съседната страна, в отговор на тяхната постоянно нарастваща необходимост от кадри и от двете страни на границата. По този начин бизнес сдружението поставя фокус върху проблема с липсата на работна ръка и разширява обхвата на подкрепата си за българския и румънския бизнес, а също така и за изграждането на обединен и добре развит трансграничен регион, се казва в съобщението на БРТПП.
Палатата вече направи първи опит да свърже работодатели и потенциални служители отвъд Дунав през юли, когато бяха организирани посещения на безработни румънци в Русе и на българи в окръзите Олт и Додж. За някакви положителни резултати обаче не се разбра, а русенски мениджъри определиха посетилите фирмите им като "екскурзианти". Факт е обаче, че бизнесът и в двете държави страда от остър недостиг на квалифицирани работници и с радост биха взели и такива от съседната страна.
Много по-напористи определено са фирмите от Румъния, които са активната страна в множеството напоследък такива инициативи и срещи. И това е нормално, тъй като в северната ни съседка заплатите са малко по-високи и вероятността за успех е по-голяма. Средната нетна заплата в Румъния е към 1140 лева, каквато у нас вземат само най-висококвалифицираните кадри. Затова в русенските фирми няма и помен от румънци, докато обратни случаи има, макар и не масови - много заварчици от русенската корабостроителница например заминаха на работа в Констанца и Браила. 
Така че ако прословутата трансгранична мобилност превърне от теоретична идея в действително действащ фактор, това вероятно би изпразнило още повече региона на Русе. Откъдето и без това изтичат хора в посока Германия, Испания, Великобритания и др. много по-богати от нас държави.
В масовото съзнание решението на този проблем е изключително просто - работодателите да вдигнат заплатите 2-3 пъти и готово. Някои от тях действително могат да го направят - основно големи предприятия с обороти от стотици милиони, работещи за чужбина. Над 90% от фирмите обаче не могат да направят подобно нещо, защото и сега работят на ръба и дори увеличение с 10 на сто на фонд "Работна заплата" би ги извело на загуба.