Около 300 души - ученици, студенти, граждани, очакват да се включат организаторите на двата похода, които ще се проведат в събота, 29 септември, по повод Европейския ден на спорта в училище. 
Петият крос-поход „Русенско Поломие“ тръгва от село Кошов по поречието на Черни Лом и стига до Средновековния град Червен. Той ще се изминава пеш, с пробягване, комбинирано или с велосипеди - по избор на участниците.
Паралелно с него автопешеходен поход по пътя на Червеноводската чета ще тръгне от черквата в с.Червена вода, ще премине през Иваново, Кошов, крепостта в Червен, Табачка, Широково до паметника на Върбан Юрданов. Пешеходни ще бъдат преходите от Кошов до червенската крепост и от село Широково до паметника. 
Двете прояви се организират от Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“ към Русенския университет. Желаещите да участват в походите трябва предварително да се запишат на тел.:082/888 660, 0882 966а369, е-mail: [email protected] или във Фейсбук страницата на СТПД „Академик“ Русе.