Поредното заседание на Върховния административен съд /ВАС/ затвърди усещането, че магистралата Русе-Велико Търново, която по предварителни разчети вече трябваше да е в напреднал етап на подготовка за строеж, уверено поема към глуха улица.
До намесата на магистратите се стигна заради жалба на заселилия се наскоро в Хотница компютърен специалист Господин Гюров, който се тревожи, че пътят щял да минава много близо до селото и да съсипе местната пасторална идилия. Мнението му е подкрепено от 60 души, голяма част от които британци с имоти в Хотница. Има и още една жалба - от Горна Оряховица, която пък е заради отдалечения от градчето маршрут на аутобана. И в двата случая се обжалва трасето на новия път, въпреки че след серия обществени обсъждания на различни предложения бе избран оптималното и в екологичен, и в социален, и във финансов план трасе. На 18 юни състав на ВАС отложи делото с мотива, че техническата експертиза не отговаря на редица въпроси на жалбоподателите и възложи до средата на септември да бъде изготвена нова. През това време обаче сред вещите лица станала смяна и новоизбраните специалисти не успели да се справят с поставените им задачи. 
Следващата дата за продължаване на делото е 31 октомври, когато експертите трябва за имат отговори на 17 въпроса за чистота на въздуха и безопасността на жителите на Хотница.
Ако тогава не се наложи ново отлагане на делото заради нови жизнено важни за жалбоподателите въпроси или по някаква друга причина, ВАС ще се произнесе в 30-дневен срок, тоест до 30 ноември. Това значи, че началото на процедурите по изграждането на магистралата /а те също могат да се обжалват и може смело да се прогнозира, че тези възможности няма да бъдат пропуснати/ плавно ще се прехвърли догодина. Или пък кой знае кога. А до реалния старт на магистралата пътят Русе-Бяла ще продължи да пише некролози. Само от началото на годината смъртта застигна без време по него петима души.