Намерението на земеделското министерство да забрани груповия лов на дива свиня по поречието на Дунав предизвика вчера бурен протест на десетки ловци в района на Дунав мост. „Кой измъдри тази свинщина?“, питаше един от издигнатите от шествието плакати. 
Рискът от болестта африканска чума по свинете може да се намали, но трябва да се ловува. Опитите за индивидуален лов са безуспешни. Дивите свине мигрират денонощно и за тях река Дунав не е препятствие, посочи Десислав Маринов от ловната дружинка в Николово. Ако в даден район не се ловува, то прасетата ще се съберат там, тъй като търсят тихи и спокойни места, а им предстои и брачен период. Ако заповедта бъде издадена, тя ще засегне около 220 ловни дружинки по цялото поречие на Дунав, посочи Любомир Димитров от ловната дружинка в Горно Абланово.
Прочетена бе и декларация с исканията на протестиращите, след което те навлязоха в кръговото кръстовище в района на граничния пункт и блокираха движението за около половин час.
Областният управител Галин Григоров се срещна с ловците и застана на тяхна страна.
Проектът на заповедта няма да реши проблема. Няма никаква възможност да бъде намалена популацията на дивите прасета, ако няма гонки или групов лов с кучета. Сега е моментът ловът да бъде разрешен, каза Григоров и допълни, че вече е водил разговори с отговорните институции по темата.
По думите му всички мерки за евентуалното навлизане и разпространение на болестта африканска чума по свинете в Русенско са предприети. 
В община Сливо поле стопаните са разбрали за риска от опасното заболяване и всички домашни прасета са заклани, посочи Григоров и заяви, че очаква това да бъде предприето и в останалите общини в региона.